Top 5 dingen te doen in Groningen

De stad Groningen is de hoofdstad van de provincie Groningen en staat qua inwonersaantal in de top 10 van grootste steden in Nederland. Niet gek dus, dat er in Groningen ontzettend veel te doen en te beleven is.

Ga jij een dagje of een weekendje naar de stad Groningen en ben je nog op zoek naar leuke dingen om jouw dag(en) mee te vullen? Er is zoveel keuze, dat je misschien door de bomen het bos niet meer ziet. Om je een handje te helpen bij het uitkiezen van de allerleukste activiteiten, hebben wij hieronder onze top 5 activiteiten in de stad Groningen voor je onder elkaar gezet. 

  1. De Martinitoren & Martinikerk

Eén van de bekendste gebouwen in Groningen, is de Martinitoren. De Martinitoren is bijna 100 meter hoog en is hiermee het hoogste gebouw in de hele provincie Groningen. De toren is te beklimmen, 311 treden brengen je naar de top van de toren, vanaf waar je een prachtig en wijds uitzicht hebt over de hele stad. Naast de Martinitoren vind je de Martinikerk, neem zeker een ook kijkje binnen in deze prachtige kerk. De Martinitoren bevindt zich aan de Grote Markt van Groningen, het grootste plein van de stad.

  1. De Grachtengordel

De Grachtengordel is volgens velen het mooiste deel van Groningen. Met name in de straten ‘Hoge der A’ en ‘Lage der A’, vind je authentieke en schilderachtige grachtenpanden. Langs de grachten van Groningen bevinden zich in totaal maar liefst 28 Rijksmonumenten. Wanneer je langs de grachten wandelt door deze straten, waan je je weer even terug in de tijd.

  1. Winkelen in Groningen

Is shoppen iets waar jij nooit genoeg van krijgt? Dan ben je in Groningen zeker ook op de goede plek. Groningen kent een groot en gevarieerd winkelgebied, waarin je zowel merkketens als kleine boetiekjes vindt. De meeste winkels bevinden zich in de Herestraat, het A-Kerkhof en aan de Grote Markt. Ondanks dat Groningen in de top 10 grootste steden staat, geeft het sfeervolle en historische winkelgebied in Groningen je zeker niet dit gevoel.

  1. De Korenbeurs

De Korenbeurs staat op de lijst met UNESCO-monumenten en dit is niet zomaar het geval, de Korenbeurs is namelijk een prachtig en karakteristiek gebouw. De Korenbeurs vind je aan de Vismarkt en zoals de naam al zegt, diende dit gebouw in vroegere jaren ook daadwerkelijk als beurs voor de graanhandel in Groningen. De voorgevel en het dak zijn prachtig, maar ook de binnenkant van de beurshal zelf is zeker het bezichtigen waard.

  1. De Vismarkt

Hierboven stond de Vismarkt al even kort vermeld, omdat de Korenbeurs hieraan gevestigd is. Echter is ook de Vismarkt zelf zeker en bezoekje waard. Met name op dinsdag, woensdag, vrijdag en zaterdag, omdat er dan ook daadwerkelijk een markt te vinden is. Deze markt is niet enkel een vismarkt, maar is een gezellige warenmarkt, waar bijvoorbeeld diverse etenswaren en kleding te koop zijn. Naast deze markt zelf, is ook de omgeving van de Vismarkt het bekijken waard, je vindt hier namelijk diverse huizen met karakteristieke gevels. Veel van deze gebouwen zijn dan ook tot Rijksmonument benoemd.